Pereka Fesyen Muda

NAMA Dieanna Atiqah Saifuddin mungkin masih baru di persada fesyen tempatan tetapi nama ini perlu diberi perhatian kerana jangan terkejut jika suatu hari nanti bakal dikenali ramai.

Baru berusia 21 tahun, Dieanna yang merupakan pereka fesyen muda kini aktif dengan pertandingan rekaan fesyen serta pertunjukan fesyen di dalam negara.

Malah, salah satu rekaan pemegang Diploma Rekaan Fesyen dan Jahitan dari Pusat Latihan Fesyen Antarabangsa (IFTC) ini terpilih untuk dipakai dalam Pertandingan Ratu Cantik Miss Earth 2013 yang berlangsung di Filipina tahun lalu.

“Saya dan ibu saya menggemari kain songket dan sering menerapkan rekaan tradisional ini dalam rekaan kami.

“Saya yakin satu hari nanti masyarakat akan mengiktiraf rekaan saya malah tidak mustahil dikenali dunia kerana songket sebenarnya rekaan yang sangat indah dan sesuai dipakai untuk apa acara sekalipun asalkan kena dengan rekaannya dan si pemakai juga harus berani,” ujarnya yang mengusahakan Butik Yustie Dieanna bersama ibunya, Norma Yustie Abdul Majid.

Artikel Penuh: http://ww1.utusan.com.my/utusan/Feminin/20140406/fe_02/Pereka-fesyen-mudahttp:/www.utusan.com.my/utusan/Feminin/20140406/fe_02/Pereka-fesyen-muda#ixzz51sSlCR9C
© Utusan Melayu (M) Bhd